Anasayfa » Blog » CGNAT Havuzundan Nasıl Çıkılır?

CGNAT Havuzundan Nasıl Çıkılır?

    Günümüz internet kullanıcılarının büyük çoğunluğu dinamik IP kullanmaktadır. Sabit IP kullanabilmek için internet servis sağlayıcısına ek ücret ödemek gerekir. Sabit IP kullanmanın avantaj ve dezavantajları olabilir.

    IPv4 günümüzde en çok kullanılan internet protokolüdür. Aynı zamanda ilktir. IPv4 adreslerinin tükenmeye başlamasıyla IPv6 kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bütün siteler IPv6 desteği verememektedir. Bazı siteler ve VPN servisleri yavaş yavaş IPv6 adresi vermeye başladılar. Temizlik yapılmadan bol bol tüketilen IPv4’ler için bir çözüm gerekmekteydi.

    Türkiye için yaklaşık 17 milyon adet IPv4 adresi tahsis edilmiştir. Türkiye’de ise 46 milyon internet kullanıcısının var olduğu tahmin edilmektedir. IPv6 kullanımının %0,01 olduğu bilindiğine göre IPv4’ün yeterli gelmesi imkansızdır.

    IPv6 şuan istenilen seviyede değildir. IPv4 adresleri ise tükenmeye başladı. Bu yüzden internet servis sağlayıcıları buna çözüm olarak aynı IP adresini birden çok kullanıcıya vermeye başladı. Bunu Carrier Grade Nat sistemi kısaca CGNAT ile yapmaktadırlar.

    Ancak CGNAT kullanılan sistemlerde kullanıcılar port açamamaktadır. Port açmak isteyen kullanıcılar hata ile karşılaşabilir. Bunun muhtemel sebepleri arasında CGNAT havuzuna dahil olmaları yatar.

    CGNAT havuzundan nasıl çıkılır?

    CGNAT havuzundan çıkmak için tercih edebileceğiniz ilk yöntem servis sağlayıcınızı arayıp CGNAT havuzundan çıkmak istediğinizi belirtmenizdir.

    Bazı internet servis sağlayıcıları kullanıcıları artık CGNAT havuzundan çıkarmamaktadır. Bunun için yapmanız gereken statik IP adresi istemektir. Tabii bunun için aylık ek ücret ödemeniz gerekiyor.

    Bir başka yöntem ise kullanılan servis sağlayıcının Güvenli İnternet servisini kullanmaya başlamaktır.

    Bazı kullanıcılar CGNAT havuzundan çıkılsa bile belli bir süre sonra tekrar CGNAT havuzunda dahil olduklarını iddia etmektedir. Statik IP almazsanız bir süre CGNAT havuzundan çıkacak olsanız bile sisteme tekrar girebilirsiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir